Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


www.madarpokok.eoldal.hu

2009.04.01

Szivárványos guppi

Elevenszülő hal.Kezdők hala néven is szokták emlegetni . Társítható bármely halfajjal mert igénytelen. Könnyen szaporítható,a nemeket is könnyű megkülönböztetni mert a hímek sokkal színesebbek a nőstényeknél. Egy megtermékenyítéssel többször is születhetnek kis guppik, kb. 15-100 kis guppi is születhet ,az anya korától,fejlettségétől és egyéb tényezőktől függően.

  • Ideális hőmérséklet: 24-26°C, de elviseli akár a 18-30°C-ot is.
  • Vízkeménység: közepesen kemény, de a nagyon keményet is elviseli.
  • pH: 7 körüli, de a guppi ebből a  szempontból is rugalmas.


Akkor szépek igazán, ha legalább Kép egy kisebb csapatot tartunk belőlük. Ilyenkor a hímek egymással  - a nőstények kegyeiért - versengenek, ami nagyon szép látvány, kárt azonban egyáltalán nem tesznek egymásban. Táplálásuka különösebb problémát nem okoz, az élő és műeleségeket is elfogadják.

Genetikájuk érdemes tanulmányozni

Rengeteg szín- és úszóforma-változatot kitenyésztettek már, de a vad hímek zöldes testszínűek, foltosak. Leggyakrabban a kör-, fátyolos illetve alul kardos farokúszójú hímekhez lehet hozzájutni a boltokban, de rengeteg farokforma (és testszín) standard létezik (ld. ajánlott irodalom). Akik igazán szép példányokat szeretnének kitenyészteni, azoknak komoly genetikai ismeretekre is szükségük van. Ismerni kell, hogy a szülők mely tulajdonságai hordozódnak a génekben domináns illetve recesszív módon. A  nőstények is hordozhatnak olyan örökletes gént, amely meghatároz bizonyos tulajdonságot az utódokban, de a nőstényen ez gyakran nem látszik. Ha nem vigyázunk, egész más halak jöhetnek világra, mint amire számítottunk.

Kerüljük el a vérfertőzést!

A kicsik felnevelése nem okozhat problémát még kezdők számára sem, mivel már születéskor elég nagyok és el tudják fogyasztani akár a porrá tört lemezes tápot is. Természetesen az élő eleséggel való nevelés sokkal gyorsabb növekedést és látványosabb fejlődést eredményez. Ha nem akarjuk, hogy állományunk néhány generáción belül leromoljon, akkor kerülni kell a felnevelt testvérek párosítását. Ez az oka annak, hogy a guppival foglalkozó tenyésztők gyakran külön nevelik a nőstényeket és a hímeket, hogy a nemkívánatos szaporulatot elkerüljék, illetve, hogy ők választhassák ki a legszebb halakat, amelyektől ivadékot szeretnének.Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.