Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


   Almacsiga
Az almacsiga

Az egyik legnépszerűbb akváriumban tartott faj. Háza kerek, amelyet egy fedéllel be tud zárni. Dél-Amerikából származó, tüdővel és kopoltyúval lélegző puhatestű, melyeknek több színváltozata is létezik a kereskedelemben. A legelterjedtebb változat házának színe világossárga. Létezik csíkos változata, amelynek háza sötétbarna, világosabb sárgás csíkokkal díszítve. Fején két pár tapogató van, az ajaktapogató, valamint a hosszabb tapogatók, ezek alatt találhatók a szemek. Feltűnő a hosszú, 5-6 cm-es légzőcsövük, melyet a vízből kidugva lélegeznek. Az almacsiga betelepítésénél vegyük figyelembe, hogy egyes halak megcsipkedik a légzőcsövüket, amellyel a csigák pusztulását is okozhatják. Savas vízben nem érzi jól magát. Elpusztult növényi részeket és hulladékot fogyasztanak, de megeszik a haleledelt, és ha nem kapnak elég táplálékot, akkor a növényzetet is megrágják. Az almacsiga ivaros szaporodású, petecsomóit a víz fölé hajló növények leveleinek fonákjára rakja le. Fontos, hogy ezek a peték ne száradjanak ki, ezért a medence tetejét fedni kell a megfelelő páratartalom miatt. A petékből a kis csigák 28 °C-on 10-12 nap alatt kelnek ki. Fontos, hogy az éppen kikelt csigák azonnal vízbe kerüljenek. A víz felett álló levélen levő petecsomóból a

kikelő kis csigák a vízbe esve kezdik meg életüket. Arra is kell vigyázni, hogy ne mászhasson ki az akváriumból, mert kiszáradva elpusztul.
Kép

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.